Senaste inläggen

Av Backebo Runners - 23 november 2010 22:06

Per:
Sprang iväg till Sätrahallen för att springa intervaller igen. Halt som attan, var nära att springa omkull i en kurva. Det var nedför, kom lite för fort och kunde inte svänga. Det var bara att fortsätta i tangentens riktning, men det ordnade sig.


Väl på plats var det för en gång skull ganska mycket folk i hallen, bl a ett gäng yngre sprinters som sprang med en väldig fart. Men de vilade mycket...


Jag hade bestämt mig för att köra det ultimata tusenmeterspasset, nämligen 10x1000/60 och den här gången lyckades jag ta det lite lugnare de första intervallerna så jag orkade nästan hålla farten hela passet. Det gick lite långsammare på slutet, men snitten blev 3:28 vilket jag tycker är bra med mina mått mätt. Helt slut efteråt, men på ett skönt sätt. Joggade hem i motvinden och hela passet blev 19 km. Nu ska jag sova som en björn!


Av Backebo Runners - 21 november 2010 22:01

Per:
Det har varit en körig vecka så jag har inte bloggat något. All fokus har legat på nya jobbet som började i måndags. Eller nygamla jobbet kanske jag ska säga, är tillbaka till min gamla firma efter två års gästspel. Men lägg till en grabbkväll i fredags med råbiff, entrecôte och en hel del vin så förstår ni att man får ligga i som en gnu om man ska hinna träna också. Och det har jag gjort (legat i som en gnu alltså). Kom precis upp i 100 km denna vecka. Ett intervallpass inomhus, två stycken lite längre pass på 22 km och 21,3 km (,3 så att det skulle bli 100 precis!) och resten gott och blandat. Helena har varit förkyld, men den här veckan kom hon igång igen så vi har sprungit lite tillsammans också vilket alltid är trevligt. Nästa vecka får bli lite lugnare, en återhämtningsvecka helt enkelt.


  
En gnu, inte jag dock!

Av Backebo Runners - 14 november 2010 21:16

Per:
Jag och Jonas körde Stockholm Rogaining igår och det var som vanligt väldigt väl arrangerat. Det är en riktigt kul tävlingsform, synd att den bara går en gång per år. Man får liksom inte riktigt upp rutinen, vilket märktes extra tydligt i år. När starten gick kör alla åt samma håll, men efter en liten bit så svänger i princip alla åt ett håll, förutom Jonas och jag samt ett par till. Med facit i hand visar det sig att vi inte har gjort det smartaste vägvalet, utan lagt en bana där vi får köra lite för mycket fram och tillbaka och tappar dyrbar tid. 


På slutet klantar jag till det lite extra. Det börjar bli ont om tid, om 20 minuter måste vi vara i mål och det börjar skymma.

-"Hinner vi 22:an också", frågar Jonas

-"Det är lugnt, jag vet jag var den sitter. Jag har en kompis som har bott i närheten så jag hittar där", säger jag säkert.

Vi kommer fram till planen med staket runt där kontrollen ska sitta, men ingen skärm så långt ögat når. Nu är tiden knapp och vi börjar springa runt och leta, men efter fem minuter inser vi att vi måste sticka mot målet för att inte få tidstillägg så vi sticker och hinner till mål med tre minuters marginal. Väl i mål pratar jag med tävlingsledningen och säger att vi inte hittade 22:an, trots att vi var på rätt ställe.

-"Det var konstigt, flera lag har tagit alla kontroller så de har hittar den", säger han.

-"Men det är ju typiskt, några vandaler måste ha varit framme och tagit den. Vi var där nyss och den var borta", säger jag.


På kvällen när jag ska gå och lägga mig tar jag med mig kartan i sängen och kikar lite på den och då inser jag att vi var på fel plats och letade efter 22:an! Jag hade för mig att den satt i Finntorp, men den satt i grannkvarterat Alphyddan. Och uppfarterna till de här kvarteren ser nästan lika ut, men vad klantigt av mig.


Placeringsmässigt gick det inte så bra (plats 30 av 39 kom vi på) men vi hade kul, kartställen höll och vi skadade oss inte (även Jonas försökte genom att göra en kullerbytta med cykeln på ryggen i en jättebrant nedförsbacke) och vi kommer igen nästa år!


  
Vi var kanske inte snabbast men snyggast!

Av Backebo Runners - 12 november 2010 17:06

Per:
Jag hade inte tänkt att springa idag men var tvungen att inviga min nya cykeljacka så det blev en snabb sväng på 8 km. Jag köpte jackan för att ha i morgon på Stockholm Rogaining.


Nu tycker inte jag om att köpa en massa dyra grejer, men att cykla fyra timmar i regn och plus 3 grader kräver sina kläder. Och förra året frös jag rätt mycket och jag vägrar göra det i år. Till mitt försvar kan sägas att jag saknar någon bra vinterjacka till löpning/cykling, så jackan kommer att användas länge och väl (har svårt att slänga saker som fortfarande funkar, jag har jackor från mitten av 80-talet i källaren som jag plockar fram då och då. Barnen brukar gå lite längre ifrån mig och inte låtsas känna mig vid dessa tillfällen, jag förstår inte varför...).


Men det mest spännande i mogon blir att testa kartstället. Jonas byggde var sitt åt oss till förra årets tävling och hans höll i ca 30 sekunder och mitt höll nog nästan i tio minuter innan de packade ihop. Limmningen på magneten lossnade. Men i år har vi fortsatt utvecklingsarbetet på var sitt håll och jag tror att mitt ställ har nu kommit så nära det optimala kartstället som det går.

Se själva nedan:

  
Det optimala kartstället?


Nu har jag skruvat fast plexiglasskivan i hållaren så nu var det väl själva f-n om det inte ska hålla. Alla som tror på mitt kartställ, tryck på gillaknappen nu!

Av Backebo Runners - 10 november 2010 15:30

Per:
Sprang iväg till Sätrahall på lunchen för att köra intervaller. Tänkte testa ett nytt upplägg idag, nämligen 6x1000/180, dvs vila i tre minuter istället för en. Tänkte det skulle vara kul att se vilken fart jag orkar hålla med så pass lång vila, men det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig. Första gick fort, sedan blev det tyngre och tyngre och jag tappade mera fart än jag trodde jag skulle göra. Antar att det beror på för dålig uthållighet helt enkelt. Snittet blev 3:24 och tiderna blev som följer: 3:17; 3:20; 3:25; 3:26; 3:30 och 3:24. Det var tur att jag lyckades ta mig i kragen på den sista, annars hade det varit katastrofdåligt. Nu blev det bara underkänt.


Tog en omväg på hemvägen och lyckades få slut på bränsle. Jag känner så väl igen symptomen när jag börjar bli tom, nämligen att det börjar blixtra vita stjärnor/blaffer framför ögonen. Några minuter efter det så blir benen tunga och farten går ned markant. Men bara för något år sedan var jag tvungen att börja gå eller jogga extremt långsamt när det här inträffade, nu kan jag fortsätta framåt i nästan styrfart iallafall. Jag tolkar det som jag blivit lite bättre på att slå om till fettförbränning. Det är för övrigt ganska skönt att gå in i väggen ibland, man känner att man tränar ordentligt då. Bra också för kroppen att vänja sig vid detta.


Hela passet med blev 20 km och nu blir det några dagar med lugnare träning eftersom det är Rogaining på lördag.

Av Backebo Runners - 7 november 2010 16:11

Per:
Tillbringade delar av veckan på landet i Småland där jag fick in ett par riktigt sköna pass. Bl a ett i onsdagskväll på 17 km där jag sprang lite hit och lite dit, jag lät benen ta mig dit de ville. Stack in på en del små skogsvägar och genade sedan genom skogen tillbaka på den lite större skogsvägen. Hittade en del nya trevliga vägar som jag inte sprungit på förrut och såg två rådjur också. Jag tror jag kallar passet för skogstokig!Skogstokig!  
Jag har prioriterat mängd den här veckan och lyckades komma upp i 100 km drygt. Det är inte så ofta jag får ihop så mycket, men ska försöka få det lite mera nu under vintern tänkte jag. Bra mängd och något intervallpass per vecka är målet och den här veckan lyckades jag får vi nog ändå säga. Eller vad sägs om:


Måndag: fm intervaller 2x3x1000/60/120 i 3:26,5; 13 km tot

              em Kvällsjogg 7 km 5:06 min/km

Tisdag: 15 km distans 5:21

Onsdag: 17 km distans 4:55

Torsdag: fm 8 km morgonjogg 5:07

              em 14 km distans 4:44

Fredag: Vila

Lördag: 18 km distans 4:44

Söndag: 8 km distans 5:06


Många av mina pass går rätt långsamt ser jag nu, men jag tror inte det gör så mycket. Ibland stannar jag för att kolla på något eller genar genom skogen vilket också drar ned på farten. De dagar jag lyckas få in två pass så springer jag det ena väldigt försiktigt. Jag måste göra det, annars protesterar mitt högra knä. Det är min akilleshäl, min flaskhals. Men, ta i trä, just nu känns det bra!

Av Backebo Runners - 1 november 2010 19:08

Per:
Jag provar två vänsterjabbar efter varandra, men det är för löst och för långsamt. Jante hinner parera utan problem...


Den första november idag, starten på vinterträningen får det bli. Och start för nya möjligheter, eftersom jag slutade mitt förra jobb i fredags och snart börjar det nya, vilket skall bli riktigt spännande.


Men, eftersom jag hade lite extra tid idag så blev det storbak. Och medans degarna jäste sprang jag iväg till Sätrahall och drog av ett intervallpass. På vägen dit fundera jag på tider och upplägg. Det har mest blivit 400:ingar på sistone så jag kom fram till att det var dags att springa tusingar. Men eftersom jag tvingats vila tre dagar med lite knäont så hade jag inte så stora förhoppningar om bra tider, men inte långsammare än 3:40 var målet. Och sex stycken fick räcka idag kom jag fram till.


Efter några varv inne i hallen körde jag igång och försökte hitta rätt fart. Den första går på 3:25, hoppsan. Lite otippat fort. Nästa intervall måste jag nog ta det lite lugnare, men den går också fort, 3:23. Sedan kommer syran mer och mer, men de resterande går på 3:28, inte dåligt. Passet blev 2x3x1000/60/120 med 3:26,5 i snitt. Och alla under 3:30, det är första gången det händer för mig. Och aldrig tidigare har jag sprungit någon på 3:23. Men å andra sidan, är det inte lite lättare att springa intervaller inne än ute? Det är ju ingen vind. Och varmt och gott är det där inne och bra grepp har man mot underlaget och inte kan jag springa så där fort, kanske klockade jag lite fel och är varvet verkligen 200 meter, det kan det ju inte vara... 


Matilda, du frågade igår vad Jantelagen är för något. Det jag skrivit ovan, det är Jantelagen.


Stillastående boxning nu, det väger fram och tillbaka. Nej, det här duger inte. Två snabba jabbar med vänstern, jabb, jagg, och på det en stenhård högerkrok. PANG! En kärnträff, Jante faller som en fura. Domaren blåser av matchen direkt...


Nej, inge Jantebullshit. Det var faktiskt j....gt bra tider, ett av mina bättre intervallpass någonsin. Jag är helt nöjd. Nu ska jag bygga på antalet också.


Och bröden blev bra också. Martin Johansson bok rekommenderas om man tycker om bröd.


Varning, dessa produkter är starkt beroendeframkallande!


På kvällen sticker jag ut på ett återhämtningspass, så dagen landar på 20 km totalt. En bra början på vinterträningen.

Av Backebo Runners - 23 oktober 2010 14:48

Per:
Jag och Helena kände för att byta miljö så vi stack iväg till Brunnsviken för dagens springtur. Vi tog med kameran och passade på att ta lite kort när vi sprang. Tidigare i veckan har Helena sprungit på som en gasell, men idag gick det lite tyngre för henne.* Så värst fort gick det alltså inte men några fartökningar klämde vi in. Passet blev knappt 13 km.


*) Det är faktiskt fullmåne!! Helenas anm.


      

  

Löprundan avklarad!

Träna glosor med Ovido