Senaste inläggen

Av Backebo Runners - 22 oktober 2010 15:25

Per:
Jag har nyligen skaffat mig ett träningskort i Sätrahall. Jag har varit lite tveksam till sådant lyx, men träningen under förra vintern blev bara en massa tung distans (jag kommer fortfarande ihåg det här ardennerpasset) och det har tagit mig nästan hela säsongen att få upp farten ordentligt. Så nu är tanken att jag ska underhålla farten med något intervallpass inomhus då och då, samtidigt som jag matar på med långa distanspass utomhus. Smart va? Dessutom är jag lite lockad av att testa någon tävling på 800 eller 1500 meter inomhus i vinter, bara för att. 


Så idag blev det urpremiär för mig att springa inomhus. Sprang till Sätra på lunchen och väl där så körde jag 2x5x400/60/120. Hade inte så stora förhoppningar på själva passet eftersom benen var rätt slitna efter några halvintensiva dagar, men det gick skapligt. Snittet blev 1:18 lite knappt vilket inte är något att skriva hem om, men ok för idag. Med upp- och nedjogg blev det 13 km.


Otroligt skön känsla att springa inomhus i den vackra Sätrahallen. På slutet var jag helt ensam i hallen och jag blev nästan Sebastian Coe för en kort stund...

Av Backebo Runners - 17 oktober 2010 14:40

Helena:

En morgon som denna kan man bara inte låta bli att ge sig ut på en löprunda. Vitt i gräset efter nattens frost, blå himmel och en sol som fortfarande värmer. Och alldeles, alldeles stilla ute. När den första kilometerns stelhet hade släppt var det bara att springa på och ta en "omväg" hem, allt stämde. Så var det också i onsdags kväll när jag sent om sider kom ut på första rundan efter Hässelbyloppet. Är det inte typiskt att det lossnar när man egentligen har bestämt sig för att ta en paus från löpningen och ägna sig åt andra träningsformer? Nu kan jag absolut inte låta bli att springa fastän jag kanske borde... Fast å andra sidan är ett löppass en sån här dag en riktig humörhöjare, så varför stå över? 

Av Backebo Runners - 16 oktober 2010 16:38

Per:
I dag var det dags för Bålsta halvmarathon. Har aldrig sprungit den förut, men den ska vara snabb och i år gäller den även som veteran SM så startfältet var ganska stort och jag hade vissa förhoppningar om att få till en bra tid. Man springer tre varv på en bana som går runt Bålsta. Uppvärmningen kändes inget vidare men jag har lärt mig att hur det känns före har väldigt låg korrelation till hur det sedan går på loppet. Min plan var att gå ut runt 3:45 och sedan köra på känsla.


Första km går på 3:28, sedan lugnar det ned sig och tempot blir runt 3:45 och det känns behagligt. Hela första varvet rullar på bra och jag har ryggar att gå på hela tiden. En bit in på andra varvet när man vänder västerut ligger vinden på ganska kraftigt men vi var 3-4 stycken som körde tillsammans och det gick väldigt lätt och fint. Vi passerar milen på 37:20 (vilket för övrigt hade varit pers på milen innan Hässelbyloppet för en vecka sedan) och här känner jag att det är min tur att dra lite i motvinden och går upp i täten. Jag  gör misstaget att gå på lite för hårt i motvinden så från en väldigt behaglig känsla blir jag ordentligt trött och stum i benen. Och det här händer på kanske 500 meter. Jag tvingas sänka farten och blir då omsprungen av två löpare, som jag sedan inte kommer ikapp. Vid ca 14 km trycker jag i mig en gel och lite sportdryck och sakta börjar krafterna komma åter. Hela sista varvet springer jag ensam och får kämpa ordentligt i motvinden men tappar inte så mycket fart. När det är ca tre km kvar vänder man mot mål och får vinden i ryggen, riktigt skönt. Jag lyckas t o m plocka en placering på slutet. Jag går i mål på 1:19:32 vilket är nytt pers med drygt fyra minuter och hamnar på 16:e plats totalt och förvånansvärt nog tar jag guld i H40 klassen!


  
Ibland är allt som glimmar guld...

 

Efter loppet träffar jag L-O och Julle, ett par sköna killar som åkt ändå från Värmland för att springa. Och Medeldist, som tar bronset i H40, bra jobbat!

Av Backebo Runners - 14 oktober 2010 17:55

Per:
Jag försöker komma igång igen efter Hässelby men det går trögt. Sprang 13 km igår och benen var stela som glasspinnar. Idag blev det bara 6 km lunchjogg, som iofs kändes lite bättre men långt ifrån lätta ben var det. Förstår inte varför återhämtningen tar sån tid, jag är väl för dåligt tränad helt enkelt. Får jobba på det i vinter.


Nu är planen att vila i morgon fredag och hoppas att benen piggnar till av det så att det går fort i Bålsta på lördag. Mitt pers på halvmaran är 1:23:37 från Göteborg i våras och det hänger löst just nu...

(eller inte, hybris brukar ju som bekant straffa sig :-))

Av Backebo Runners - 10 oktober 2010 16:51
Helena:
Säsongens sista tävling på en, enligt Hässelbyloppets hemsida, lättlöpt, flack och snabb bana. Snacka om att få prestationsångest. Messade kollega Anna på morgonen och hon var lika nervös som jag. Hennes mål var sub 50 och mitt att springa under 47 min vilket är seedningstiden för startgrupp 1A i LT10.


Det var trångt i starten och tungt att springa på gräset, men ganska snart fick jag bättre fäste under skorna. Första kilometern avverkades på 4:15 och då bestämde jag mig för att inte kika något mer på klockan för fortare än så här kan jag ändå inte springa tänkte jag. Sprang på utan att fundera så mycket mer och trodde jag såg fel när jag kom till 5 km - klockan visade 22-någonting. Måste visa fel, det kan inte vara sant... (jag vet, har en del att arbeta med den mentala biten...).


Sista 5 km var lite tyngre men jag hakade på en tjej som hade likadana tävlingsskor som jag, och de är ju ruskigt snabba.   Efter 8 km tryckte hon i sig en gel (skräpet prickade hon sedan elegant i en papperskorg utan att sakta in, imponerande!) och jag kunde riktigt se när den kickade igång för då fick hon ett försprång på ett 10-meter som jag aldrig hämtade in. Men fram till IP kom jag och lyckades spurta den sista biten in i mål. Klockade mig på 45:13 och nytt personligt rekord. Vilket härligt avslut på årets tävlingssäsong!!Per:
Jag har känt mig osäker på formen sista veckan, men på uppvärmningen kändes det väldigt bra. Benen skapligt lätta och full fokus. Träffade Medeldist straxt innan loppet som berättade att banan är snabb i början, då det är nedför och lite tyngre på slutet med lite uppförsbackar.


Starten går och jag rycks med i den vanliga startrusningen. Jag förstår att farten är hög och jag tvingar mig att sakta ned lite grand när jag är på väg om Lorenzo N (och han är bra mycket snabbare än vad jag är) efter ett par hundra meter. Men känslan är bra och jag bestämmer mig för att strunta i klockan idag och bara köra på känn. Första halvan är lättlöpt och det går bra hela tiden. Jag springer inte ensam utan hittar hela tiden någon liten grupp att hänga på. Femman passeras på 17:40 ser jag på den stora klocka som finns där och straxt efteråt får jag en liten svacka och tappar min grupp, men kämpar vidare och efter ytterligare ett par kilometer är jag ikapp igen och plötsligt är vi vid Hässelby slott och jag noterar att här börjar uppförsbacken jag hört talas om. Den känns och jag sliter ordentligt men plötsligt är den över och man ser Hässelby IP långt där framme. Lyckas öka lite på slutet och går i mål på 36:09, vilket är nytt pers med en minut och tretton sekunder. Känns jättebra, kul med pers. Och kul att det gick så bra för Helena också, hon börjar bli ruskigt snabb!


   
Jag i nr 132 efter 800-900 meter. Bilden lånad från Alfs blogg. Thanks mate!Nu blir det releasefest med Adolphson & Falk, en perfekt avslutning på denna 101010 söndag!

Av Backebo Runners - 8 oktober 2010 19:16

Per:
Det blev ett lunchpass på 13 km idag. Lade in några fartökningar och jag tror passet gick i snitt på 4:34. Var lite sliten i början på veckan med sex pass på tre dagar så torsdagen fick jag vila och trodde att lunchlöpningen skulle gå lätt nu på fredagen men det gjorde den förstås inte. Fast jag var rätt tom på energi när jag stack ut, ni vet; train low, compete high eller hur var det? Tycker jag jämt är hungrig när jag tränar mycket, speciellt på förmiddagarna.


På söndag är det Hässelbyloppet och det blir premiär för mig och Helena. Alltid kul att prova nya lopp. Det är lite frågetecken med formen, känns lite som det kan gå hur som helst. Jag har bara hunnit köra 2 pass med lite högre fart sista månaden och har tränat på ganska mycket i denna vecka för att trolla fram formen igen och om det är smart eller inte vet jag inte, vi får väl se. Men kul ska det bli!

Av Backebo Runners - 4 oktober 2010 21:38

Per:
Det är inte ofta jag får in tre pass på en dag men idag hände det. Först, i morse cyklade jag till jobbet, ca 20 km på knappt 50 minuter. Sedan hem igen, en annan lite längre väg, ca 21 km på drygt 50 minuter. Oj vad det blåste. Motvind förstås. När jag kom hem var Helena redan ombytt och väntade på mig. Det var bara att slänga i sig en macka och byta tröja så stack vi ut och sprang. Det var det väldigt stelt de första 2-3 kilometrarna men sedan lossnad det för både mig och Helena och det flöt fantastiskt bra. Vi sprang inte så fort, runt 5 fart men några små fartökningar lade vi in.

- Vad underbart det är att springa när det går så här lätt, var Helenas kommentar direkt efter vi hade stannat efter 11 kilometer. Kan bara instämma. Bådar gott inför helgen.

Av Backebo Runners - 3 oktober 2010 21:22

Per:
Det var ju ett tag sedan Backebo Runners hade teamträning (ja, med kläderna på alltså), men idag var det dags igen. Helena ville springa lite längre och jag var lite trött sedan gårdagens intervaller så vi enade oss om 12 km i lugn fart. Vi låg och malde på i drygt 5 tempo men lade in några fartökningar de sista kilometrarna. Ett tag låg vi i 4 tempo så jag tror att Helena kan närma sig 45 minuter på Hässelby om hon får till det.


Själv är jag mera osäker på min form, d v s den var bra fram till maran men återhämtningen har tagit längre tid än beräknat. Jag kan tro att det beror på att jag hade slarvat lite med långpassen innan samt att jag faktiskt fick ut ganska mycket ur kroppen där i Moskva för en gång skull. Nåja, jag var till kiropraktorn i fredags och han knådade på ordentligt. Det gjorde så ont att jag funderade på att kasta mig av britsen för att han skulle sluta. Men det var nog effektivt för redan på kvällen var det bättre. Och i lördags vågade jag mig på att köra några intervaller runt Sätra äng, ca 970 meter är det och något lite kuperat. 4 stycken blev det på 3:26 i snitt, helt ok. Ett fartpass till innan Hässelby behöver jag om jag ska ha en chans att förbättra mitt personliga rekord på 10 km, som har stått sig lite för länge nu. Det är på 37:22 och sattes på Midnattsloppet förra året. Hög tid för putsning med andra ord!


Helena:

De senaste veckorna har vi som sagt tränat på egen hand (löpning, alltså) så det var kul att få springa med sin oäkta hälft och träningspartner igen. 7 km i fredags och så kvällens tolva. Det som är så bra med att springa tillsammans med Per är att jag har en farthållare som ser till att jag inte börjar maska och tappa tempo... Och så är det så mycket roligare med sällskap på rundan!


I onsdags körde jag ett intervallpass om 2 set på 5 x 400 m på Sätra IP, kändes riktigt bra så nu tror jag att jag har grundat väl inför Hässelbyloppet nästa söndag. Det vore kul att avsluta årets tävlingssäsong med att persa och göra riktigt bra ifrån mig!

Träna glosor med Ovido